Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΣΤΟΝ ΨΥΧΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
top of page

Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΣΤΟΝ ΨΥΧΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Updated: Dec 8, 2023


ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Φυσικά, η ψυχαγωγία είναι ο βασικός στόχος των παιχνιδιών. Ωστόσο, μέσα από ένα παιχνίδι το παιδί μπορεί να πλουτίσει τις γνώσεις του, να χρησιμοποιήσει τη φαντασία του, να εκφράσει τα συναισθήματά του. Έτσι, όταν αγοράζουμε παιχνίδια πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας και αυτούς τους παράγοντες. Επίσης, πρέπει να προτρέπουμε τα παιδιά να ασχολούνται και με ομαδικά παιχνίδια, όπως επιτραπέζια, παιχνίδια γνώσεων κλπ, γιατί έτσι βοηθάμε την κοινωνικοποίησή τους.


ΟΙ ΚΟΥΚΛΕΣ ΠΡΟΤΥΠΑ

Είναι γνωστό ότι μέσα από ένα παιχνίδι μπορούμε να περάσουμε στα παιδιά διάφορα μηνύματα που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους. Αν, λοιπόν, τα μηνύματα αυτά δεν είναι σωστά ή δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, η παρέμβαση του γονιού είναι αναγκαία. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται με τα πρότυπα που δημιουργούν στα μικρά κορίτσια ορισμένες κούκλες. Η άρνηση του γονιού να αγοράσει στο παιδί τη συγκεκριμένη κούκλα δεν αποτελεί λύση. Είναι προτιμότερο να ικανοποιήσει την επιθυμία του και στη συνέχεια, με τη συζήτηση, να ανατρέψει την εικόνα που του έχει δημιουργηθεί, έτσι ώστε το role model (το μοντέλο ρόλου) να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και να συμβαδίζει με τους πραγματικούς ρόλους.


• ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΕΡΑΤΑ ΚΑΙ ΕΞΩΓΗΙΝΟΥΣ.

Μολονότι τα τελευταία χρόνια έχουν περιοριστεί τα πολεμικά παιχνίδια (πιστόλια, σπαθιά, τανκς), τα καταστήματα παιχνιδιών κατακλύζονται από παιχνίδια, πολλά από αυτά ομαδικά, με ήρωες εξωγήινους, υπερφυσικά όντα και τέρατα. Για τους γονείς είναι δύσκολο να αποφύγουν αυτά τα παιχνίδια, ιδιαίτερα όταν το παιδί περάσει το 10ο έτος της ηλικίας του. Ωστόσο, τα παιχνίδια αυτά κρύβουν κινδύνους, γιατί το παιδί μπορεί να ταυτιστεί με τον κακό της ιστορίας ή να θελήσει να επαναλάβει τα κατορθώματα του ήρωα, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή τη δική του, του φίλου του ή του μικρότερου αδελφού του. Και σ' αυτή την περίπτωση, ο γονιός πρέπει να κάνει το παιδί του να συνειδητοποιήσει ότι όλα αυτά δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.


•ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΔΙΑΛΕΓΕΙ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ.

Σήμερα τα παιδιά σπάνια διαλέγουν τα παιχνίδια τους πηγαίνοντας μια βόλτα με τους γονείς τους στα μαγαζιά. Τα διαλέγουν κυρίως από τις διαφημίσεις στην τηλεόραση, αποκλείοντας το γονιό από το να επιλέξει αυτός το παιχνίδι που θα τους αγοράσει. Επίσης, το παιδί παρασύρεται και ζητά όλο και περισσότερα παιχνίδια. Εναπόκειται, λοιπόν, στο γονιό να βάλει κάποια όρια. Η συνεννόηση ανάμεσα στην οικογένεια - γιαγιάδες, παππούδες, θείες και θείους- για το πότε και τι πρέπει ν' αγοράζουν στο παιδί είναι το πρώτο βήμα.


• ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ

Τα τελευταία χρόνια τα σετ μακιγιάζ για μικρά κορίτσια αφθονούν στις βιτρίνες και στα ράφια των καταστημάτων με παιχνίδια. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, τα σετ αυτά είναι προτιμότερο ν' αποφεύγουμε να τα αγοράζουμε. Πέρα από τον κίνδυνο να περιέχουν βλαβερές ουσίες, για ψυχολογικούς λόγους είναι καλύτερα τα κορίτσια να «οικειοποιούνται» πότε-πότε τα είδη μακιγιάζ της μαμάς. Αυτή η «οικειοποίηση» προσφέρει στα κορίτσια ιδιαίτερη ικανοποίηση και δημιουργεί πολύ στενούς δεσμούς ανάμεσα στη μητέρα και την κόρη.

bottom of page