Θέματα Συμπεριφοράς | Protypo Stirixis | Pikermi
top of page

      Όταν βιώνουμε μια απειλητική   κατάσταση (πραγματική ή   φανταστική) το σώμα μας   προκειμένου να ανταποκριθεί   βιώνει το λεγόμενο στρες το οποίο προκαλεί έναν καταιγισμό   φυσιολογικών αντιδράσεων, όπως η έκκριση κάποιων ορμονών (π.χ. κορτιζόλη). Το στρες απ΄όπου κι αν προέρχεται μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την καθημερινότητα του ατόμου, την απόδοση του, τις σχέσεις του με το περιβάλλον του και φυσικά την σωματική και ψυχική του υγεία.

Δύσκολες Συμπεριφορές

ATTITUDE (3000 × 1500 px).png

ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

1. προβλήματα συμπεριφοράς: φθόνος, ιδιοτροπίες, εξάρτηση κτλ.
2. κατάθλιψη, απομόνωση
3. φοβίες
4. σχολικός εκφοβισμός – bullying
5. εκρήξεις θυμού
6. χαμηλή αυτοεκτίμηση και υπερβολική εσωστρέφεια
7. διαταραχές διάθεσης – διαταραχές σίτισης – νευρική ανορεξία
8. γενικευμένο άγχος
9. πένθος
10. κακοποίηση
11. χρήση ουσιών
12. μαθησιακές δυσκολίες και προβλήματα λόγου

13.πανδημία

14.εθισμό στα βιντεοπαιχνίδια

Κρίσεις Πανικού , Φοβίες , Άγχος , Στρες

Το στρες μπορεί να λειτουργήσει ως παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση πλήθους ψυχοσωματικών συμπτωμάτων άμεσα, μέσω της διαδικασίας της σωματοποίησης αλλά και έμμεσα μέσω της υιοθέτησης των παραπάνω ανθυγιεινών συμπεριφορών. Υπάρχουν πολλά ερεθίσματα τα οποία προκαλούν το στρες κι ανιχνεύονται σε ποικίλες εκφάνσεις της ζωής μας, οι οποίες μπορεί να έχουν είτε αρνητικό είτε θετικό περιεχόμενο, όπως ο θάνατος, το διαζύγιο, ο γάμος , η μετακόμιση , η προαγωγή κα. Κάποιες φορές ακόμα η “συνηθισμένη” κίνηση στους δρόμους, οι ατελείωτες ουρές ή οι μικροδιαπληκτισμοί αποτελούν “μικροπαράγοντες κινδύνου” για την έκλυση στρες.

STRESS WOMAN.png

Το υψηλό στρες, λοιπόν, είναι υπεύθυνο για καταστάσεις όπως διαταραχές ύπνου, ανησυχία, ευερεθιστότητα, απώλεια μνήμης, μη φυσιολογική κόπωση, μειωμένη αντίσταση του ατόμου και μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, πονοκεφάλους, δυσκολία συγκέντρωσης, διαταραχές μνήμης, μείωση στην ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και πολλά άλλα καθώς επηρεάζει όλα τα συστήματα του οργανισμού. Έρευνες έχουν δείξει ότι το χρόνιο στρες είναι σοβαρός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση πλήθους σωματικών νοσημάτων μεταξύ των οποίων καρδιαγγειακές, μυοσκελετικές, δερματικές, γαστρεντερολογικές παθήσεις, χρόνιοι πόνοι κ.α. αλλά και συναισθηματικών προβλημάτων όπως κρίσεις πανικού, αγχώδεις διαταραχές, κατάθλιψη κ.α. Υπό στρες είναι πιο πιθανό να υιοθετηθούν ανθυγιεινές συμπεριφορές όπως η υπερκατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, η μειωμένη φυσική δραστηριότητα και οι κακές διατροφικές επιλογές κ.α. με στόχο την βελτίωση της διάθεσης πράγμα πλασματικό.

Εξειδικευμένα προγράμματα σύμφωνα με τις ανάγκες του καθενός

Ψυχοεκπαίδευση με θέμα την διαχείριση του άγχους /στρες.

Στόχοι των προγραμμάτων διαχείρισης του στρες που πραγματοποιούνται στο χώρο μας είναι:

  • Η εκπαίδευση του ατόμου στην αναγνώριση των δικών του στρεσογόνων παραγόντων

  • Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι στρεσογόνοι παράγοντες επιδρούν στο άτομο και το επηρεάζουν

  • Η εκμάθηση λειτουργικών τρόπων διαχείρισης του στρες, μεταξύ των οποίων είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες    τεχνικές χαλάρωσης

  • Η ικανότητα διαχείρισης μελλοντικών κρίσεων και στρεσογόνων παραγόντων από το ίδιο το άτομο

  • Η μείωση του στρες και των επακόλουθων συμπτωμάτων ή δυσάρεστων συναισθημάτων που αυτό συνεπάγεται

  • Η βελτίωση της ευεξίας και της καθημερινής λειτουργικότητας του ατόμου

Happy Woman
bottom of page