Ένστικτο: πόσο σας «μιλάει»;
top of page

Ένστικτο: πόσο σας «μιλάει»;



Πόσες φορές κάνετε αυτό που σας λέει η μικρή φωνή μέσα σας; Μάλλον συχνά και συνήθως δικαιώνεστε. Δεν είναι τυχαία η μεγάλη φήμη της γυναικείας διαίσθησης!


Μέχρι σήμερα, η αποτελεσματικότητα της διαίσθησης προέκυπτε εμπειρικά. Τώρα πια τεκμηριώνεται και επιστημονικά. Έρευνες που έγιναν στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης απέδειξαν πως εμείς οι γυναίκες έχουμε πιο ανεπτυγμένο ένστικτο απ' ότι οι άντρες. Το πρόβλημα είναι πως δεν αξιοποιούμε το δυνατό αυτό «όπλο» που μας χάρισε η φύση. Η διαίσθηση είναι η ικανότητα να συλλαμβάνουμε την αλήθεια, έστω και χωρίς αποδεικτική βεβαίωση. Μπορεί να είναι αρκετή για να αντιληφθούμε μια «αλήθεια», όχι όμως για να πείσουμε τον εαυτό μας ή τους άλλους πως είναι όντως έτσι. Όλοι μας πολλές φορές αναζητούμε αποδείξεις για να πάρουμε στα σοβαρά αυτό που μας «λέει» το ένστικτό μας.


Γυναικείο... προνόμιο

Οι γυναίκες έχουμε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα απέναντι στους: άντρες συλλαμβάνουμε και κυοφορούμε τα παιδιά μας. Αυτή η ικανότητα που μας χάρισε η φύση φαίνεται πως αποτελεί την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με το βαθύτερο εαυτό μας και βοηθά στην ανάπτυξη της διαίσθησης. Η διαίσθηση, βγάζει στην επιφάνεια τα βαθύτερα "θέλω" μας, τις κρυφές επιθυμίες που βρίσκονται στο υποσυνείδητό μας. Οι γυναίκες έχουν πιο άμεση επαφή με τα συναισθήματά τους και είναι πιο ανοιχτές στην αυτογνωσία. Αναλύουν και συχνά αναζητούν το βαθύτερο εαυτό τους, μόνες τους ή με την καθοδήγηση κάποιου ειδικού.


Μπορώ να εμπιστευτώ τη διαίσθησή μου;

Μπορεί να έχουμε ένστικτο, περισσότερο ή λιγότερο ανεπτυγμένο, πόσο εύκολο είναι, όμως, σήμερα, στην κοινωνία της λογικής, να το εμπιστευτούμε σε θέματα όπως η καριέρα ή η επιλογή συντρόφου; Η διαίσθηση είναι μια ένδειξη και όχι απόδειξη. Δεν μπορούμε να αποκλίνουμε από τους κανόνες της κοινωνικής συμπεριφοράς. Το ένστικτο και όσα μας υπαγορεύει υπάρχουν μέσα μας, αλλά χρειάζεται η συνεργασία της σκέψης και της λογικής για να καταλήξουμε στη λήψη μιας απόφασης ή ενός τρόπου συμπεριφοράς.


Η βασική αρχή...για να κατανοήσουμε τη λειτουργία της διάθεσης είναι να τη δεχτούμε σαν μια καθαρά εμπειρική διαδικασία. Όσο αποκτούμε εμπειρία ζωής και γνωρίζουμε τον εαυτό μας τόσο περισσότερο αναπτύσσεται η διαίσθησή μας.

bottom of page