«Τοξικές» φίλες; Από μακριά…
top of page

«Τοξικές» φίλες; Από μακριά…


Επειδή τα πάντα έχουν δύο όψεις, υπάρχουν και στον κύκλο των φίλων μας κάποιες που μας επηρεάζουν αρνητικά ή ενδιαφέρονται κυρίως για τα δικά τους προβλήματα και συχνά αντιδρούν άσχημα αν τολμήσουμε να τους το επισημάνουμε. Φίλες, δηλαδή, που «δηλητηριάζουν» την καθημερινότητά μας και συνήθως δοκιμάζουν τις ευαίσθητες ισορροπίες μας. Ας γίνουμε λοιπόν ρεαλίστριες, για να εντοπίσουμε την ιδιαίτερη αυτή συμπεριφορά τους: αν δεν θέλουμε να τις βγάλουμε οριστικά από την ζωή μας υπάρχουν κάποιοι τρόποι που ίσως μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε τη σχέση μας μαζί τους. \


Η επικριτική Γιατί αναστατωνόμαστε; Λέει την γνώμη της ακόμα και όταν δεν της τη ζητάμε. Οτιδήποτε κάνουμε περνάει από το (επι)κριτικό της μάτι: η δουλεία, ο σύντροφος, τα ρούχα, οι συνήθειές μας. Συχνά προσπαθεί να παίρνει πρωτοβουλία και να αποφασίζει αυτή για λογαριασμό μας. Πως θα «αποτοξινωθούμε» Την επόμενη φορά που θα ασκήσει κριτική, μπορούμε να της πούμε ότι εκτιμάμε την ειλικρίνειά της, ωστόσο πρέπει να κάνουμε τα λάθη μας, για να μπορέσουμε να αντλήσουμε εμπειρίες και γνώση από αυτά. Μπορούμε, επίσης, να προσθέσουμε, πως όταν χρειαστούμε την συμβουλή της, θα της το ζητήσουμε.


Η «λυκοφίλη» Γιατί αναστατωνόμαστε; Είναι η φίλη που τα δικά της είναι δικά της και τα δικά μας πάλι δικά της. Μπορεί να μη μας βρίζει, αλλά κάθε τόσο, πληγώνει την αυτοεκτίμησή μας. Δεν μοιραζόμαστε μαζί της μυστικά, αφού κάποια στιγμή στο μέλλον ίσως το χρησιμοποιήσει εναντίον μας. Πως θα «αποτοξινωθούμε» Ενώ είναι άτομο με χαμηλή αυτοεκτίμηση, περιμένει όλος ο κόσμος να γυρίζει γύρω της. Πίσω από την συμπεριφορά της κρύβονται συνήθως ζήλια και ανασφάλεια. Την αντιμετωπίζουμε κατά μέτωπο: η ερώτηση «Τι ακριβώς συμβαίνει;» μπορεί να την κάνει να ξανασκεφτεί την συμπεριφορά της ή να βάλει τέλος στην φιλία μας.


Η μίζερη Γιατί αναστατωνόμαστε; Είναι πάντα «χάλια», η δουλειά της είναι κακοπληρωμένη, η σχέση της βαλτωμένη, τα μέρη που βγαίνει βαρετά… Ακόμη και στα συναισθήματά της είναι φειδωλή και μίζερη και μας δίνει την αγάπη και της αποδοχή της με το… σταγονόμετρο.

Πως θα «αποτοξινωθούμε» Αν οι φιλικές παραινέσεις μας να κόψει την γκρίνια δεν πιάσουν, μπορούμε, με μια δόση χιούμορ, να της πούμε ότι κάνουμε εξάσκηση στην θετική σκέψη, γι’ αυτό και απαγορεύονται για ένα διάστημα η άρνηση και οι γκρίνιες.


Η εξαρτημένη Γιατί αναστατωνόμαστε; Τηλεφωνεί στη μέση της νύχτας για να μας ρωτήσει τι θα φορέσει στο ραντεβού της επόμενης. Παίρνει στο κινητό μας, όταν είμαστε διακοπές, για να ρωτήσει πότε θα επιστρέψουμε, γιατί νιώθει μοναξιά, και τονίζει ότι για εκείνη είμαστε το πρώτο και το τελευταίο τηλέφωνο της ημέρας. Mας κάνει να νιώθουμε υπεύθυνες γι’ αυτή και συχνά παραδέχεται ότι χωρίς την βοήθειά μας φοβάται ότι θα χαθεί. Πως θα «αποτοξινωθούμε» Η εξαρτημένη φίλη «χαϊδεύει» το ναρκισσισμό μας και ταυτόχρονα μας επιβαρύνει με τα προβλήματά της. Προτού σταματήσουμε να τη συναναστρεφόμαστε, θα πρέπει να τη στηρίξουμε ώστε να γίνει ανεξάρτητη. Της εξηγούμε ότι χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για τον εαυτό μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν την αγαπάμε ή ότι δεν θέλουμε τη φιλία της. Αυτό είναι καλό να γίνει σε μία στιγμή που θα είναι ήρεμη, ώστε να μπορέσει να ακούσει ό,τι της λέμε.

Πως μας συμπεριφέρονται οι τοξικοί φίλοι;

1. Μας κάνουν να αισθανόμαστε άχρηστες ή ανεπαρκείς.

2. Τα παρατσούκλια που διαλέγουν για εμάς είναι υποτιμητικά.

3. Μας ασκούν κακοπροαίρετη κριτική,

4. Θέλουν μόνο να μιλάνε και όχι να ακούνε.

5. Χρησιμοποιούν τις ενοχές για να περνάει πάντα το δικό τους.

6. Εκμεταλλεύονται τη δυσκολία μας να πούμε «όχι» και να θέσουμε τα όριά μας


Μπορούν να διορθωθούν με τις παρατηρήσεις μας;

Τις περισσότερες φορές όχι, αφού χρειάζεται να «εκπαιδεύσουμε» τους φίλους μας για να μπορούν να δέχονται τις παρατηρήσεις μας χωρίς να θεωρούν ότι τους απορρίπτουμε. Αυτό που λέμε οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους πραγματικά ισχύει. Καλό θα ήταν, επίσης, πριν αφήσουμε πίσω μας μια φιλία, να δούμε αν μπορεί να σωθεί, σεβόμενες όμως πρώτα τον εαυτό μας.


bottom of page