Γυναικεία φιλία. Υπάρχει στα αλήθεια;
top of page

Γυναικεία φιλία. Υπάρχει στα αλήθεια;



Λένε πως ανάμεσα στις γυναίκες δεν μπορεί παρά να υπάρχει λυκοφιλία. Το ίδιο όμως μπορεί να ισχύει και για τους άντρες. Αν το ψάξουμε λίγο καλύτερα, θα καταλάβουμε ότι η ποιότητα της φιλίας δεν είναι θέμα φύλου, αλλά αρχών και ιδιοσυγκρασίας.

Η φιλία δεν διαχωρίζεται σε γυναικεία και ανδρική, αφού, όπως και η αγάπη, είναι αξίες υπεράνω φύλου. Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι ο τρόπος που την αντιλαμβάνονται και τα δύο φύλα, ο οποίος πηγάζει μέσα από τους κοινωνικούς ρόλους ή και το κατεστημένο και από τα στερεότυπα, που βιώνουν από το οικογενειακό τους περιβάλλον, αφού η πρώτη επαφή που έχουν με τη φιλία ξεκινά από εκεί. Αν οι γονείς μας είχαν υγιείς σχέσεις, το πρότυπο αυτό αποτελεί έναν αρχικό ορισμό της φιλίας. Για παράδειγμα, αν η μητέρα είχε μια «κολλητή» φίλη που βοηθούσε η μια την άλλη πρακτικά και συναισθηματικά και στις καλές και στις δύσκολες στιγμές, η κόρη υποσυνείδητα μαθαίνει ότι η φιλία είναι μια σταθερή αξία στη ζωή με βασικά χαρακτηριστικά τα όρια, το σεβασμό και το ψυχικό «δούναι και λαβείν».


(Γιατί) Αλληλοσπαραζόμαστε;

Το έχουμε δει κατά κόρον στα τηλεριάλιτι, η μία παίχτρια να... κατασπαράσσει την άλλη με την πρώτη ευκαιρία! Οι «φιλίες» που δημιουργούνται διαρκούν μερικά λεπτά ή έστω λίγες ώρες. Μπορεί από τον καναπέ μας να κατακρίνουμε αυτήν τη συμπεριφορά, μήπως όμως τελικά κι εμείς «κρεμάμε» τη φίλη μας με την πρώτη ευκαιρία ή αρχίζουμε να τη «θάβουμε» μόλις αποκτήσει κάτι που θα θέλαμε να έχουμε και αποτύχαμε; Αυτή η συμπεριφορά που βλέπουμε στις οθόνες μας έχει μια αλήθεια. Στα παιχνίδια που αναφέρθηκαν ο χρόνος κυλάει με διαφορετικούς ρυθμούς και τα συναισθήματα εναλλάσσονται εξαιρετικά γρήγορα. Στην πραγματικότητα σαφώς και υπάρχουν, κυρίως ανάμεσα στις γυναίκες, οι λεγόμενες λυκοφιλίες, οι οποίες συνήθως χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να φανερωθούν. Αρκετοί δεσμοί που αποκαλούνται φιλίες (χωρίς να είναι) λειτουργούν με διαφορετικά κριτήρια συμπεριφορών: εντυπωσιασμός, οικονομική ωφέλεια, κοινωνική ή και επαγγελματική σκοπιμότητα, εξόφληση υποχρέωσης, είναι δηλαδή σχέσεις εκμετάλλευσης. Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο είναι αδύνατο να βρούμε στοιχεία της πραγματικής φιλίας, αφού απουσιάζει το σημαντικότερο γνώρισμά της: η προσωπική μας αλήθεια.


«Δίκτυο» αλληλοϋποστήριξης

Από την άλλη πλευρά, πολλές γυναίκες αναπτύσσουν γύρω τους ένα «δίκτυο» αλληλοϋποστήριξης. Στηρίζουν η μία την άλλη σε πρακτικό επίπεδο και σε συναισθηματικό. Δημιουργούν μεταξύ τους σχέσεις εμπιστοσύνης, με αμοιβαιότητα συναισθημάτων και ελευθερία έκφρασης, ακόμη και θυμού. Πράγματι, τα παραδείγματα αυτά είναι κοντά στον ορισμό της ουσιαστικής γυναικείας φιλίας. Η ύπαρξη μιας αληθινής φιλίας στη ζωή κάθε ανθρώπου, είτε είναι άντρας είτε γυναίκα, είναι απαραίτητη για τη συναισθηματική του εξέλιξη και ισορροπία. Ακόμη κι όταν την αποκτήσουμε όμως χρειάζονται πολλή φροντίδα, αγάπη, σεβασμός, αλλά και κάποια όρια για να τη διατηρήσουμε και να νιώθουμε καλά μέσα σε αυτήν.

bottom of page