Το savoir vivre της εγκυμοσύνης.
top of page

Το savoir vivre της εγκυμοσύνης.



Μας απασχολούν, μας φέρνουν σε αμηχανία ή απλώς μας δημιουργούν απορίες. Οι ανησυχίες μας σχετικά με τους «καλούς τρόπους» της εγκυμοσύνης είναι πολύ συχνές και ανθρώπινες, αλλά μπορεί να μας φέρουν σε δύσκολη θέση. Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, ώστε να αποφύγουμε τις κακοτοπιές και όσα μπορεί να μας χαλάσουν τη διάθεση.


«Αποφεύγω, για δικούς μου λόγους, να ανακοινώσω την εγκυμοσύνη μετά και ανησυχώ μήπως οι φίλοι και ο εργοδότης μου το παρεξηγήσουν. Πότε είναι οι στο να τους ενημερώσω;»

Δεν υπάρχει δεδομένη στιγμή που «πρέπει» να προβούμε στην ανακοίνωση της εγκυμοσύνης, τουλάχιστον σχετικά με την οικογένεια και τους φίλους μας. Συνήθως, οι στενοί φίλοι και συγγενείς το μαθαίνουν πρώτοι, αν και πολλά ζευγάρια αποφεύγουν να το ανακοινώσουν λόγω προλήψεων ή επειδή φοβούνται για την ομαλή έκβαση της εγκυμοσύνης. Έτσι, περιμένουν να συμπληρωθεί ο 3ος μήνας, οπότε πια η εγκυμοσύνη θεωρείται ασφαλής, μέχρι να μοιραστούν το νέο με τον κοινωνικό τους περίγυρο. Ωστόσο, στον εργασιακό χώρο είναι απαραίτητο να ενημερωθεί ο εργοδότης σας έγκαιρα, ώστε να μπορέσει να προγραμματίσει τις εργασίες των συναδέλφων σας το διάστημα που θα λείπετε με άδεια εγκυμοσύνης και μητρότητας. Αν δεν θέλετε το νέο να διαρρεύσει, μπορείτε να το συζητήσετε κατ' ιδίαν μαζί του και να του ζητήσετε να μείνει μεταξύ σας μέχρι να αποφασίσετε εσείς να το ανακοινώσετε στους συνεργάτες σας.


«Ενοχλούμαι όταν όλη την ώρα αγγίζουν την κοιλιά μου. Πώς μπορώ να εξηγήσω σε κάποιον ότι αυτό με δυσαρεστεί;»

Είναι πράγματι ενοχλητικό για κάποιες γυναίκες το άγγιγμα της κοιλιάς τους από ξένους ή λιγότερο γνωστούς, αφού, κατά κάποιον τρόπο, παραβιάζονται τα όρια του προσωπικού χώρου τους. Πολλοί άνθρωποι όμως θεωρούν πως η εγκυμονούσα κοιλιά είναι κομμάτι πέρα από τον εαυτό μας, και με τον ίδιο τρόπο που θα χάιδευαν ένα χαριτωμένο μωράκι που θα συναντούσαν στο δρόμο αγγίζουν το σώμα μας, βέβαια χωρίς καμία υστεροβουλία· θέλουν απλά να μοιραστούν το ευχάριστο γεγονός που σας συμβαίνει, το θαύμα μιας νέας ζωής. Παρά όμως την καλή τους διάθεση, μπορεί εσείς να νιώθετε αμήχανα και άβολα. Ο καλύτερος τρόπος να αποφύγετε ανεπιθύμητες επαφές και συζητήσεις είναι, καταρχάς, να έχετε κοινό μέτωπο με το σύντροφό σας. Αυτός μπορεί να εξηγήσει εκ μέρους σας στους γνωστούς ή την οικογένειά του ότι έρχεστε σε δύσκολη θέση όταν χαϊδεύουν την κοιλιά σας, ή τουλάχιστον όταν το κάνουν συνεχώς.


«Πώς μπορώ να αποτρέψω ευγενικά τους άλλους από το να μου περιγράφουν τις δικές τους άσχημες ή τρομακτικές εμπειρίες;»

Ένα άλλο πολύ συνηθισμένο φαινόμενο, που έχουμε ζήσει από πρώτο χέρι όσες έχουμε ήδη παιδιά, είναι η τρομολαγνεία των διηγήσεων για δύσκολους τοκετούς και εγκυμοσύνες. Λες και όσες έχουν ήδη περάσει αυτό το στάδιο θέλουν έτσι να μυήσουν τις «καινούριες στο κλαμπ». Δεν είναι όμως υποχρεωτικό να τις ακούτε. Πραγματικά, αυτό το φαινόμενο είναι συνηθισμένο και μπορεί να επηρεάσει μια γυναίκα που βιώνει την πρώτη εγκυμοσύνη της. Στις επόμενες εγκυμοσύνες όμως αυτού του είδους τα σχόλια δύσκολα σας αγγίζουν, αφού έχετε ήδη χειριστεί με επιτυχία τον πρώτο σας τοκετό. Αν οι συζητήσεις αυτές σας αναστατώνουν, οφείλετε στον εαυτό σας να ζητήσετε να σταματήσουν και, αν δεν δείτε ανταπόκριση, να φύγετε από την παρέα εξηγώντας ότι δεν έχετε καμία διά θέση να επηρεαστείτε από τρομακτικές διηγήσεις.


«Πώς να ανακοινώσω την εγκυμοσύνη στους καλούς μας φίλους που έχουν πρόβλημα στειρότητας»

Καθώς περίπου 4 στα 10 ζευγάρια αντιμετωπίζουν πρόβλημα στειρότητας, αυτή είναι μια θέση στην οποία είναι πιθανό να βρεθείτε. Το μυστικό είναι να είστε ειλικρινείς και συγκρατημένοι στον ενθουσιασμό σας. Θα σας πρότεινα να ανακοινώσετε την εγκυμοσύνη σας σε αυτούς τους φίλους όπως ακριβώς σε όλους τους άλλους ανθρώπους του φιλικού σας περιβάλλοντος. Να θυμάστε πως ήδη «ξεχωρίζουν» λόγω της κατάστασής τους, όπου οι ισορροπίες ίσως είναι κλονισμένες. Ένα παραπάνω "ξεχώρισμα" στη στάση σας μπορεί να κάνει την κατάσταση χειρότερη. Συνεπώς, καλό θα ήταν να είστε λίγο πιο συγκρατημένοι εκδηλώνοντας τα συναισθήματά σας για την εγκυμοσύνη σας. Εξάλλου, οι καλοί σας φίλοι θα χαρούν με τη χαρά σας.


«Το όνομα του πεθερού μου είναι "Αναξίμανδρος". Δεν θα ήθελα να το πάρει ο γιος μου, αλλά οι γονείς του συζύγου πιστεύουν πως πρέπει να ακολουθήσουμε την παράδοση. Πώς μπορώ να το αποφύγω χωρίς να τους πληγώσω;»

Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους όπου επιμένουμε στο ενιαίο μέτωπο με το σύντροφό σας. Συνήθως όμως αυτές οι επιλογές συζητιούνται μεταξύ του ζευγαριού από πολύ νωρίς, πριν ακόμη προκύψει θέμα απογόνου. Έτσι, θα έχετε ξεκάθαρο μέσα σας αν θέλετε να ακολουθήσετε την παράδοση. Μια λύση, αρκετά συνηθισμένη, είναι να δώσετε δύο ονόματα στο παιδί, χρησιμοποιώντας τελικά αυτό που εσείς προτιμάτε, ενώ και ο παππούς θα ευχαριστηθεί ακούγοντας το όνομά του στην εκκλησία. Αν όμως ο σύντροφός σας συμφωνεί μαζί σας στην επιλογή ενός τρίτου ονόματος, δεν χρειάζεται να δώσετε σημασία στα πεθερικά σας, ακόμη κι αν δείχνουν να παρεξηγούνται. Σκεφτείτε πως, αν η σχέση σας μαζί τους είναι καλή, δεν θα χαλάσει λόγω του ονόματος. Καλό είναι ωστόσο αυτή τη συζήτηση να την κάνει ο σύζυγός σας με τους γονείς του, όπως και εσείς με τους δικούς σας, αν τεθεί αντίστοιχο θέμα. Υπάρχει βέβαια μια ακόμη διέξοδος, λίγο πιο «πονηρή», που υιοθέτησε μια φίλη που δεν ήθελε να δώσει το όνομα της πεθεράς της στην πρωτότοκη κόρη της. Επειδή το μωρό γεννήθηκε ανήμερα της γιορτής της Αγίας Αικατερίνης, είπε πως θεωρεί σωστό να ονομάσει έτσι την κόρη της και όχι «Καλλιόπη», που ήταν το όνομα της πεθεράς της!


«Μόλις έμαθα ότι είμαι έγκυος, ανακατεύομαι και ζαλίζομαι συνεχώς. Όμως, στο τρένο και το λεωφορείο που χρησιμοποιώ για να πάω στη δουλειά μου κανείς δεν μου προσφέρει θέση, αφού ακόμη δεν φαίνομαι έγκυος. Θα μπορούν σα να το ζητήσω ευγενικά;»

Όχι μόνο μπορείτε, είναι απαραίτητο να το κάνετε, αν χρειάζεται να μετακινείστε με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Η απάντηση είναι προφανής. Παρακαλέστε κάποιον επιβάτη ή ζητήστε το από τον οδηγό να σας παραχωρήσουν θέση, εξηγώντας ότι είστε έγκυος. Διεκδικήστε τα δικαιώματά σας στο λεωφορείο, το μετρό, τις τράπεζες, την εφορία και όπου αλλού μπορεί να τα ταλαιπωρηθείτε περιμένοντας όρθια. Θυμηθείτε πως δεν είναι μόνο ο εαυτός σας που πρέπει να φροντίζετε αλλά και το μωρό που περιμένετε να γεννηθεί.

bottom of page