Ο έρωτας στα χρόνια της εφηβείας
top of page

Ο έρωτας στα χρόνια της εφηβείας

Updated: Dec 8, 2023



Είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος της οικογένειας στις διαδικασίες που βιώνει ο έφηβος σε αυτήν τη φάση της ζωής του, όσον αφορά στη σεξουαλική του ταυτότητα. Πρόκειται για ένα μεταβατικό στάδιο κατά το οποίο έχει ανάγκη την επιβεβαίωση και την αναγνώριση μέσα από το διάλογο, έτσι ώστε να αρχίσει να αποδέχεται, σιγά σιγά, τη σεξουαλικότητά του, χωρίς ενοχές ή ντροπή. Η αυτοεκτίμηση επηρεάζει τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις σχέσεις του και, φυσικά, το φλερτ. Θέλει τη βοήθειά μας για να κατανοήσει όλα αυτά τα καινούργια συναισθήματα που είναι πολύ πιο έντονα στη συγκεκριμένη ηλικία. Καλό είναι να κουβεντιάζουμε μαζί τους για τα θέματα αυτά κι όχι να τα αποφεύγουμε.


Πώς φλερτάρουν οι έφηβοι;


Σίγουρα διαφορετικά από τους ενηλίκους. Ο πιο συνηθισμένος λόγος γι' αυτό σχετίζεται με το γεγονός ότι σε αυτήν τη φάση της ζωής τους οι νέοι εκδηλώνουν συνειδητό ενδιαφέρον για την εξερεύνηση της σεξουαλικότητάς τους, σε αντίθεση με τους μεγαλύτερους, που είναι πλέον συμφιλιωμένοι μ' αυτήν. Βέβαια, το πώς θα φλερτάρουν οι έφηβοι επηρεάζεται κι από άλλους παράγοντες, όπως η προσωπικότητα και ο βαθμός ωριμότητάς τους, το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουν, καθώς και ο τρόπος που οι γονείς τους αντιμετωπίζουν το ερωτικό κομμάτι της σχέσης τους.


Χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά μέσα γι' αυτόν το σκοπό;


Το «ηλεκτρονικό» φλερτ είναι πιο ασφαλές, καθώς δεν εκτίθενται συναισθηματικά. Από την άλλη, είναι ευκολότερο να ανοιχτούν σε κάποιον που δεν έχουν απέναντί τους κι έτσι να τον πλησιάσουν. Αν οι έφηβοι χρησιμοποιούν αυτά τα μέσα με μέτρο και υπάρχει και το διαπροσωπικό φλερτ, τότε οι γονείς δεν χρειάζεται να ανησυχούν.


Ποιος είναι ο ρόλος των γονιών;


Η αντίδρασή τους σχετίζεται με το κατά πόσον έχουν αποδεχτεί τη δική τους σεξουαλικότητα. Καλό είναι να λάβουν υπόψη τον τρόπο που επιλέγουν τα παιδιά τους για να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους προς το άλλο φύλο. Το φλερτ είναι ένα φυσιολογικό μέσο προσέγγισης μεταξύ των εφήβων. Η αυτοεκτίμηση και ο σεβασμός προς το πρόσωπο που τους ενδιαφέρει είναι βασικά στοιχεία που δείχ0νουν ότι οι γονείς έχουν κάνει καλή «δουλειά».

bottom of page