Μικροί... ειδωλολάτρες
top of page

Μικροί... ειδωλολάτρες



Ο θαυμασμός για ηθοποιούς, τραγουδιστές ή αθλητές είναι συνήθεια στην εφηβική ηλικία.

Τι συμβαίνει, όμως, όταν αυτή η συνήθεια γίνεται λατρεία;


Έχουν τα σημερινά παιδιά είδωλα;

Είναι χαρακτηριστικό και διαχρονικό γνώρισμα της ηλικίας τους η ύπαρξη ειδώλων ή σωστότερα προτύπων. Αυτή η τάση ξεκινά από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους και εξελίσσεται ακόμη και μετά την ενηλικίωσή τους. Κατά την έναρξη της εφηβείας έχουν την ανάγκη να δηλώσουν με κά θε τρόπο τη διαφοροποίησή τους από τους γονείς τους. Πρόκειται για φυσιολογική διαδικασία, τηρουμένων βέβαια των ορίων (κανόνων) της οικογένειας.


Επηρεάζουν τα πρότυπα (είτε θετικά είτε αρνητικά) τη συμπεριφορά τους;

Υπάρχουν περιπτώσεις που επιδρούν στον τρόπο ομιλίας και ντυσίματος, στις μουσικές προ- τιμήσεις, ακόμη και στη στάση ζωής. Οπότε, μιλάμε για θετική ή αρνητική επιρροή, ανάλογα με την πηγή και, φυσικά, την έκτασή της. Όταν ο έφηβος επιλέγει να «αναπαραγάγει» τα καλά στοι χεία, η μίμηση τον βοηθά να εξελιχθεί ως προσωπικότητα.


Τι γίνεται όταν οι γονείς αντιδρούμε σε κάποια από τα είδωλά τους, κρίνοντας ότι δεν τους ωφελούν;

Πράγματι, ορισμένοι άνθρωποι... δίνουν το κακό παράδειγμα. Ωστόσο, το σημαντικότερο ρό- λο παίζει ο τρόπος που θα το διαχειριστεί ο ίδιος ο έφηβος. Για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι έ-νας τραγουδιστής της ραπ μουσικής χρησιμοποιεί υπέρ το δέον βωμολοχίες. Η στάση του αυτή υιοθετήθηκε από μεγάλο ποσοστό νέων παγκοσμίως. Εάν, λοιπόν, αποφασίσει, ενδεχομένως, να διαφοροποιήσει τη συμπεριφορά του, ώστε να γίνει κοινωνικά αποδεκτή, δεν αποκλείεται τα παιδιά να συντηρήσουν το προηγούμενο μοντέλο, γνωρίζοντας ότι κάτι τέτοιο εξοργίζει πολύ τους γονείς και το περιβάλλον τους.


Ποια είναι η διάκριση ανάμεσα σε... ενηλίκους και ανηλίκους;

Στις μικρότερες ηλικίες, οι ήρωες εξιδανικεύονται περισσότερο: είναι ευγενικοί και καλοσυνάτοι, η ενσάρκωση του Καλού. Αντίθετα, καθώς μεγαλώνουμε, πλησιάζουν την πραγματικότητα, εκδηλώνοντας ακόμη και ελαττώματα ή ελλείψεις, όπως εμείς και οι γύρω μας. 


Δεν είναι κακό να έχουν πρότυπα, αρκεί να επιλέξουν τα καλά στοιχεία και όχι αυτά που θα τα οδηγήσουν σε ακραίες συμπεριφορές!

bottom of page