Νυχτερινές διαδρομές
top of page

Νυχτερινές διαδρομές


Ο ύπνος του παιδιού στο συζυγικό κρεβάτι είναι ένα σημείο τριβής ανάμεσα σε ειδικούς από τις δύο πλευρές του δυτικού κόσμου, αφού οι απόψεις των ψυχολόγων των Ηνωμένων

Πολιτειών και Ευρωπαίων διίστανται. Στις ΗΠΑ θεωρείται απόλυτα φυσιολογικό το παιδί να

κοιμάται με τους γονείς του, ενώ στην Ευρώπη η ίδια συνήθεια απορρίπτεται ως καταστροφική τόσο για την σχέση του ζευγαριού όσο για την ανάπτυξη, που δυσκολεύεται να διαχωρίσει την προσωπικότητα των γονιών του. Οι περισσότεροι γονείς πάντως καταλαβαίνουν από την καθημερινή εμπειρία ότι το παιδί στο κρεβάτι τους παίζει το ρόλο του « τρίτου» μεταξύ του ζευγαριού.


Tip

Σε περίπτωση που ….

…κάθε βράδυ πολλές φόρες και θέλει να κοιμάται μαζί μας , είναι προτιμότερο να

ξαπλώσουμε εμείς στο δικό του κρεβάτι.


3 βήματα για να το βοηθήσουμε

1. Δεν χρειάζεται να μαλώσουμε η να θυμώσουμε με το παιδί που επιμένει να μοιράζεται το κρεβάτι μας. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να το γυρίζουμε πάντα στο κρεβατάκι του, μιλώντας του ήρεμα αλλά και αποφασιστικά.

2. Σε μια στιγμή που θα είναι ήρεμο ξεκούραστο, μπορούμε ανάλογα με την ηλικία του, να το ρωτήσουμε για ποιο λόγο θέλει να κοιμάται μαζί μας. Μπορεί να φοβάται, να αισθάνεται μοναξιά η να νιώθει ανασφάλεια ή απλώς να θέλει την συντροφιά μας. Με όμορφο τρόπο προσπαθούμε να του εξηγήσουμε τους λόγους που δεν μπορεί να γίνεται αυτό τα παραδείγματα με παιδία φίλων ή ιστορίες που θα σκεφτούμε μόνες μας και παιδικά βιβλία με αυτό το θέμα μπορεί να βοηθήσουνε το παιδί να συνηθίσει ευκολότερα να κοιμάται μονό του.

3. Δίνουμε στο παιδί ένα κίνητρο. Αν είναι μεγαλύτερο από δύο χρονών μπορούμε να του αγοράσουμε καινούργιο «μεγάλο» κρεβάτι, που θα το διαλέξει μόνο του, ή καινούργια σεντόνια με τους αγαπημένους του ήρωες.

bottom of page