Μήπως έχετε μανία με τις μανίες;
top of page

Μήπως έχετε μανία με τις μανίες;


Σίγουρα έχει τύχει να ελέγξουμε περισσότερες από μια φορές αν σβήσαμε το θερμοσίφωνα, βάλαμε ξυπνητήρι, βγάλαμε το σίδερο από την πρίζα , χωρίς αυτό να μας προβληματίζει ιδιαίτερα . Για κάποιους ανθρώπους, όμως αυτές οι κινήσεις διαθέτουν τέτοια ένταση και επαναλαμβάνονται τόσο συχνά , που γίνεται σχεδόν μαρτύριο. Που βρίσκεται άραγε η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στον απλό έλεγχο και στην εμμονή της επανάληψης του; Όταν η συμπεριφορά μας κάνει δύσκολή την καθημερινότητα μας, λένε οι ειδικοί επισημαίνοντας ότι τότε πρόκειται για ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.


Τι είναι η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή

Πρόκειται για μια αγχώδη διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση είτε νοητικών

ιδεοληψιών είτε σωματικών καταναγκασμών ή και των δυο. Πιο απλά, όσοι άνθρωποι

πάσχουν απ’ αυτή την διαταραχή έχουν επίμονες και ενοχλητικές σκέψεις –ιδέες (ιδεοληψίες) π.χ. μέτρημα επανάληψη λέξεων σιωπηλά. Επίσης αναλώνονται στην αναπαραγωγή συμπεριφορών (καταναγκασμοί) ως αντίδραση σε μια έμμονη ιδέα ή σύμφωνα με κάποιο τελετουργικό τρόπο η με βάση κανόνες (π.χ πλύσιμο χεριών, περπάτημα στο πλακόστρωτο χωρίς να πατηθούν οι γραμμές) τους οποίους αισθάνονται υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν για να προστατευτούν από το «επικείμενο» κακό .


Πότε ξεφεύγουμε από το φυσιολογικό

Υπάρχει ή άποψη ότι ή ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή ίσως είναι συνδεδεμένη με την

τελειομανία. Δηλαδή, μια σχολαστικότατη γραμματέας που κάνει το καλύτερο δυνατό, φτάνοντας στην υπερβολή, για να ικανοποιήσει τους ανωτέρους της και μια «αφοσιωμένη»

στην καθαριότητα των παιδιών και του σπιτιού μαμά να έχουν στοιχεία διαταραχής. Επομένως θέλει προσοχή όταν αναφερόμαστε στα συμπτώματα. Για να είναι παθολογικά, πρέπει να επιμένουν μεγάλο χρονικό διάστημα (6 μήνες με 1 χρόνο, καθημερινά), ν’απασχολούν το άτομο σημαντικό μέρος της ημέρας (τουλάχιστον 1 ώρα) και να προκαλούν ουσιαστική δυσλειτουργία, παρεμποδίζοντας τις δραστηριότητες του.


ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ…

Δεν είναι κάθε μορφή της διαταραχής η καταστροφική για την ζωή μας. Λαμπρό παράδειγμα ο Τζάκ Νίκολσον στην ταινία «καλύτερα δεν γίνεται» , οπού έχει μια σειρά ιδεοληψιών και ψυχαναγκασμών, με τους οποίους καταφέρνει και λειτουργεί στην καθημερινότητα του , ώσπου τελικά χάρη στον έρωτα και στην ανθρώπινη επαφή συμφιλιώνεται με τον εαυτό του και δέχεται της εμμονές του.


Tip

«Τρώω τα νύχια μου….

…..παίζω συνέχεια με τα μαλλιά μου ….Μήπως πάσχω από κάποια διαταραχή ;» Αυτές οι

συνήθειες δεν έχουν καμία σχέση με της διαταραχές που αναφέραμε!


Οι πιο συνηθισμένοι φόβοι ….

1. Σκόνης μικροβίων μόλυνσης.

2. Επικείμενης βίαιης συμπεριφοράς.

3. Θανάτου ή καταστροφής.

….και εμμονές

1. Στις προκαταλήψεις(π.χ.. μαύρη γάτα, Τρίτη και 13).

2. Στην τάξη και την συμμετρία.

bottom of page