Επιστροφή στους ρυθμούς της πόλης.
top of page

Επιστροφή στους ρυθμούς της πόλης.


Το καλοκαίρι τελείωσε, το ίδιο και οι διακοπές και… κάθε κατεργάρης γυρίζει στον πάγκο του. Πόσο εύκολη είναι όμως η επιστροφή στην πόλη με τους γρήγορους και πολλές φορές κουραστικούς ρυθμούς της και… στην πειθαρχία σ’ αυτούς;

Η διάθεση όλων μας αυτή την εποχή παρουσιάζει «σκαμπανεβάσματα». Οι διακοπές που τελειώνουν, η επιστροφή στην δουλειά και τις καθημερινές υποχρεώσεις, οι διαφημίσεις για τα σχολικά είδη που μας θυμίζουν ότι τα σχολεία σύντομα θα ξεκινήσουν… Η μετάβαση από τη χαλαρότητα του καλοκαιριού στους ρυθμούς της ζωής στην πόλη είναι δύσκολη υπόθεση για όλους μας, πόσο μάλλον για τα πιτσιρίκια που καλούνται να περιοριστούν μέσα στο σπίτι, να κοιμούνται νωρίτερα το βράδυ και να ξετρυπώσουν πάλι τις τσάντες και τα σχολικά τους βιβλία.

Ευτυχώς (για όλους μας) υπάρχουν τρόποι να βοηθήσουμε τα παιδιά- και πιθανότατα και τους εαυτούς μας- έτσι ώστε να ξαναβρεθούν σιγά σιγά οι συνήθεις ρυθμοί μας και να προσαρμοστούμε όσο ομαλά γίνεται στις καθημερινές συνήθειές μας.


ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ


Εμείς οι ενήλικες, παρά το γεγονός ότι μας είναι δύσκολη η επαναφορά στην δουλειά μας και τα προγράμματα λόγω των διακοπών, τα καταφέρνουμε να ξαναμπούμε στην ρουτίνα μας μιας και είναι κάτι που έχουμε μάθει να κάνουμε. Τα παιδιά όμως μοιάζουν να είναι «κολλημένα» στις συνήθειες των διακοπών χωρίς να αισθάνονται την ανάγκη να τις εγκαταλείψουν επειδή έφτασε ο Σεπτέμβρης και θ΄ αρχίσουν τα σχολεία.

Υπάρχει τρόπος ώστε να βοηθήσουμε τα παιδιά να προσαρμοστούν χωρίς εντάσεις και διαπληκτισμούς στην καθημερινότητά τους; Κάτι τέτοιο μάλλον γίνεται διαφοροποιώντας κάποιες από τις καλοκαιρινές τους συνήθειες:


· Όσο μπορούμε, αφού ο καιρός παραμένει καλοκαιρινός, ας κάνουμε βόλτες με στόχο να εκτονωθεί η ενεργητικότητα των παιδιών και έτσι να μειωθεί η ένταση στο σπίτι. Στις κούνιες, στο κοντινό πάρκο ή στην πιλοτή τα παιδιά θα παίξουν και θα αισθανθούν ελευθερία.

· Αν τα παιδιά ξεσυνήθισαν να κοιμούνται το μεσημέρι μπορούμε αυτή την ώρα να ασχοληθούμε μαζί τους. Να παίζουμε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, να διαβάσουμε ιστορίες, να φτιάξουμε ένα δροσερό γλυκό για το απόγευμα, να ταχτοποιήσουμε τα άλμπουμ με τις καλοκαιρινές φωτογραφίες. Έτσι τα παιδιά ηρεμούν και ξεκουράζονται, και όλες μας ξέρουμε ότι αυτό σημαίνει λιγότερα νεύρα και καυγάδες το απόγευμα.


ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ


Φυσικά είναι ό,τι χειρότερο να βάλουμε τα παιδιά σε αυστηρό πρόγραμμα, ούτε να τους ζητήσουμε να κάνουνε επαναλήψεις για να ξαναθυμηθούν τα μαθήματά τους. Αυτό άλλωστε είναι κάτι που γίνεται τις πρώτες εβδομάδες μέσα στην τάξη. Αν όμως ξεκινήσουμε από τώρα να προετοιμαζόμαστε για την επιστροφή στα θρανία όσον αφορά στα πρακτικά θέματα (πχ. ώρα ύπνου), όταν φτάσει ο Σεπτέμβριος όλα θα είναι ευκολότερα.

· Προτρέπουμε τα παιδιά να κοιμούνται λίγο νωρίτερα το βράδυ. Θα τα καταφέρουμε καλύτερα αν τους λέμε να πέσουν στο κρεβάτι 10’ λεπτά νωρίτερα κάθε 2-3 μέρες. Έτσι μέχρι ν’ αρχίσει το σχολείο θα έχουν βρει το συνηθισμένο τους ωράριο ύπνου.

· Κατεβάζουμε τις σχολικές τσάντες, ανανεώνουμε τα μπλοκ ζωγραφικής και τα χρώματα, αγοράζουμε μερικά καινούργια τετράδια και μολύβια και προτρέπουμε τα παιδιά να παίξουν και να ζωγραφίσουν με αυτά. Ένα θέμα ζωγραφικής που προτείνεται είναι οι καλοκαιρινές διακοπές. Αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να ξανά-ανακαλύψουν τις δεξιότητες που είχαν αποκτήσεις και ίσως τα… εμπνεύσει να εξασκηθούν στην γραφή και την ανάγνωση.


bottom of page