Βάλε τον αθλητισμό στη ζωή του
top of page

Βάλε τον αθλητισμό στη ζωή του


ΛΙΛΙΠΟΥΤΕΙΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ

Από την ηλικία των τεσσάρων ετών- ή και πολύ μικρότερα, αν μιλάμε για κολύμπι-τα παιδιά μας μπορούν να συμμετέχουν σε μια ομάδα άσκησης.

  • Στην προσχολική ηλικία ενδείκνυται περισσότερο αθλήματα που είναι ευχάριστα σαν παιχνίδι για τα παιδιά και τα οποία συμβάλουν στην αρμονική ανάπτυξη του σώματός τους.

  • Πολλά νήπια δείχνουν μια προτίμηση στα ομαδικά παιχνίδια, ενώ είναι ίσως απ’ τις πιο διαδεδομένες επιλογές, αφού συνδυάζει άσκηση, παιχνίδι και ταυτόχρονα προσφέρει στο παιδί πολύ σημαντικά εφόδια για την ασφάλειά του στην θάλασσα.

  • Μια άλλη συχνή επιλογή, κυρίως για τα κορίτσια, είναι το μπαλέτο ή η ρυθμική, μαθήματα που συνδυάζουν τη μουσική με την κίνηση και συμβάλλουν στην εκμάθηση της καλής στάσης του σώματος αλλά και του συντονισμού του παιδιού, ενώ πολλά επιλέγουν τις πολεμικές τέχνες.

  • Το τραμπολίνο έγινε ολυμπιακό άθλημα και είναι ιδανικό για την άσκηση και την… εκτόνωση παιδιών από 4 χρονών και πάνω. Μπορεί το παιδί να ξεκινήσει ως μεμονωμένο άθλημα ή σε συνδυασμό με την ενόργανη γυμναστική.

  • Από 3,5-4 ετών τα παιδιά μπορούν να παίξουν και τένις με μίνι-ρακέτα στα μέτρα τους. Ιδανικά, το τένις σε αυτή την ηλικία θα ήταν καλό να συνδυαστεί και με άλλο είδος άσκησης, όπως π.χ. το κολύμπι, που ενισχύει τη σωστή μυοσκελετική ανάπτυξη του σώματος.

  • Αν το παιδί σας ασχολείται τουλάχιστον 2 χρόνια με την κολύμβηση και την έχει βαρεθεί, ,μπορεί να περάσει στις καταδύσεις ή στη συγχρονισμένη κολύμβηση!

Προτού αποφασίσετε με τι θα ασχοληθεί το παιδί σας στην προσχολική ηλικία, κάνετε μια έρευνα γύρω απ’ τα σωματεία και τους προπονητές ώστε να βεβαιωθείτε πως υπάρχει σωστή αθλητική υποδομή αλλά και προπονητές/παιδαγωγοί που σέβονται την ιδιαιτερότητα της παιδικής ηλικίας και την προσωπικότητα κάθε παιδιού. Μια αρνητική πρώτη εμπειρία με έναν προπονητή που φωνάζει ή έχει αρκετές απαιτήσεις μπορεί να απομακρύνει το παιδί από τον αθλητισμό!


Κι όσο μεγαλώνει, ανοίγονται μπροστά του όλες οι δυνατότητες καιν επιλογές: μπάσκετ, τένις, ιππασία, ιστιοπλοΐα, στίβος… ό,τι αρέσει σε κάθε παιδί αλλά και ό,τι ταιριάζει στο σώμα και στην προσωπικότητά του.

Σημαντικό: Προτού ενθαρρύνουμε το παιδί να ξεκινήσει κάποιο άθλημα καλό είναι να έχουμε τη σύμφωνη γνώμη του παιδιάτρου.


bottom of page