top of page

Διακοπές με τη γιαγιά και τον παππούΕίναι αλήθεια ότι οι καλοκαιρινές σχολικές διακοπές αποτελούν ένα μικρό ή μεγαλύτερο πρόβλημα για τις οικογένειες που δουλεύουν και οι δυο γονείς. Ευτυχώς η δομή της ελληνικής οικογένειας βοηθά πολύ σ' αυτή την περίπτωση, αφού οι γιαγιάδες κι οι παππούδες αναλαμβάνουν χρέη μπέιμπι σίτερ για το παιδί. Είτε ζουν στην ίδια πόλη με μας είτε σε άλλη πόλη ή χωριό, ή φεύγουν τα καλοκαίρια για τον τόπο καταγωγής τους παίρνοντας μαζί και τα εγγόνια τους, οι γονείς ή τα πεθερικά μας αποτελούν μια ιδανική λύση για μερικές από τις εβδομάδες των διακοπών.

 

Το κέρδος για τα παιδιά

 

Το πρώτο και σημαντικότερο κέρδος για τα παιδιά μας είναι ότι κάνουν πραγματικές «διακοπές», ξεφεύγοντας από την πειθαρχία και την παρακολούθηση των γονιών, γιατί μη ξεχνάμε ότι οι γιαγιάδες και οι παππούδες είναι πιο ελαστικοί με τα εγγονάκια τους -όσο κι αν αυτό μερικές φορές δεν μας βρίσκει σύμφωνους.

Ένας δεύτερος λόγος υπέρ αυτής της επιλογής είναι πως η αλλαγή κάνει καλό στα παιδιά. Αλλάζουν παραστάσεις και περιβάλλον, φεύγουν απ' τη μουντάδα και το τσιμέντο της πόλης και βρίσκονται στον καθαρό αέρα της εξοχής, στο βουνό ή τη θάλασσα, παίζουν, αθλούνται και κάνουν καινούριους φίλους ξεχνώντας την καθημερινότητα της πόλης. Οι δυνατότητες για νέες παρέες και η γνωριμία με την «περιπέτεια» της εξερεύνησης της φύσης είναι απ' μεγάλα πλεονεκτήματα της ζωής για μερικές μέρες ή εβδομάδες μακριά απ' την πόλη, Και ας μην ξεχνάμε βέβαια ότι με την κίνηση αυτή συμβάλουμε στη δημιουργία ενός ισχυρού δεσμού αγάπης και ζεστασιάς ανάμεσα στα παιδιά και τους παππούδες τους, κάτι που είναι σημαντικό όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και για τους γονείς μας.

 

Διαφορές στην ανατροφή

 

Είναι λίγες οι περιπτώσεις που προτιμάμε να μη στείλουμε τα παιδιά μας διακοπές με τον παππού και τη γιαγιά, εφόσον υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι είναι βέβαια οι πρακτικοί, ενώ ένας άλλο σημαντικός λόγος είναι να υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά στις ιδέες μας για τη διαπαιδαγώγηση και τη συμπεριφορά μας απέναντι στα παιδιά. Σε αυτή την περίπτωση πολλοί γονείς προτιμούν να επισκεφθούν τους παππούδες οικογενειακά ώστε να έχουν τον έλεγχο της κατάστασης ή να τους αφήσουν τα παιδιά για λίγες μόνο ημέρες.

Καλό είναι, ωστόσο, να έχουμε στο μυαλό μας πως οι παππούδες έχουν δικαίωμα να προσεγγίζουν διαφορετικά τα εγγόνια τους, να είναι πιο «μαλακοί», να μην τους χαλάνε χατίρι, να τους επιτρέπουν να ξεφύγουν απ' το πρόγραμμα. Εξάλλου, τις μέρες που τα παιδιά θα μένουν μαζί τους οι παππούδες έχουν την ευθύνη τους και γι' αυτό δικαιούνται και πρέπει- να θέτουν κανόνες και όρια.

Κι όσο κι αν ανησυχούμε πως τα παιδιά μας θα «κακομάθουν» και μετά δεν θα μας ακούν, σπάνια γίνεται κάτι τέτοιο. Κι αυτό επειδή τα παιδιά διαθέτουν ένα είδος εσωτερικού «ραντάρ» που τα βοηθά προσαρμόζονται στους κανόνες και τα όρια της δικής μας οικογένειας αμέσως μόλις επιστρέψουν στο σπίτι.

 

Η ηλικία μετράει

 

Η πιο κατάλληλη ηλικία για να αρχίσει το παιδί να πηγαίνει διακοπές στο σπίτι της γιαγιάς και του παππού σε άλλη πόλη είναι περίπου γύρω στα 3 του χρόνια – η ίδια περίοδος που μπορεί να ξεκινήσει τον παιδικό σταθμό. Αυτό γιατί το παιδί των τριών ετών μπορεί να αντιληφθεί την εξήγηση των γονιών, να καταλάβει ότι θα πάει για μερικές μέρες στη γιαγιά και μετά θα έρθει η μαμά κι ο μπαμπάς για να το πάρουν ή για να συνεχίσουν όλοι μαζί τις διακοπές τους. Καλό είναι η επικοινωνία μας με το παιδί να είναι αποτελεσματική και να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα με συνέπεια έτσι ώστε να αποφύγουμε να δημιουργήσουμε σύγχυση ή ανασφάλεια στην ψυχούλα του. Επίσης, σε περίπτωση αλλαγής σχεδίων χρειάζεται να ενημερώνουμε το παιδί κι αν είναι σε ηλικία που μπορεί να συμμετέχει σε διάλογο, να συζητάμε γι' αυτό. Έτσι θα νιώθει ότι το λαμβάνουμε υπόψη κι ότι αποτελεί αναπόσπαστο μέλος της οικογένειας.

 

Όταν το παιδί γκρινιάζει

 

Αν το παιδί αρνείται να πάει στη γιαγιά για μερικές ημέρες ή εβδομάδες και δεν έχουμε άλλες επιλογές, καλό είναι να το πάρουμε με το καλό και το μαλακό. Οι φωνές κι οι απειλές σπάνια βοηθούν. Αν το σπίτι της γιαγιάς είναι το πατρικό μας, μπορούμε να του δείξουμε φωτογραφίες απ' τα παιδικά μας χρόνια, να του διηγηθούμε ιστορίες, να του εξάψουμε την περιέργεια και το ενδιαφέρον για τον τόπο. Συνήθως, μια σταθερή και ήπια προσέγγιση είναι αποτελεσματική χωρίς να προκαλεί εντάσεις.

Αν το παιδί είναι μεγαλύτερο και αρνείται να πάει στο χωριό επειδή θα βαριέται μπορούμε -αφού πρώτα συνεννοηθούμε με τους παππούδες- να του προτείνουμε να προσκαλέσει για μερικές μέρες έναν φίλο του.

Comments


bottom of page