10 σχόλια που μπορεί να ακούσετε αν είστε μητέρα με δίδυμα.
top of page

10 σχόλια που μπορεί να ακούσετε αν είστε μητέρα με δίδυμα.



«Μα είναι εντελώς όμοια! Πώς τα ξεχωρίζεις;»


Θα σας το πουν ακόμη κι αν τα μικρά σας μοιάζουν όσο μια σταγόνα νερό με μια σταγόνα λάδι. Γιατί –και εδώ πρόκειται για μυστήριο της γενετικής, βασικό στοιχείο στην ομοιότητα των διδύμων δεν είναι τόσο τα χρωμοσώματα, όσο η... πεποίθηση των ανθρώπων ότι η μαμά τους δεν μπορεί να τα ξεχωρίσει. Αφήστε τους ψυχολόγους και τους γενετιστές να εκφέρουν γνώμη για το δύσκολο αυτό θέμα, και εσείς περιοριστείτε σε ένα χαμόγελο απαντώντας με ένα αθώο ψεματάκι, για να προσθέσετε λίγο μυστήριο στο... μυστήριο: «Ε, και βέβαια, καμιά φορά, μπερδεύομαι και δεν μπορώ να ξεχωρίσω τα μωρά μου».


«Τυχεροί! Έτσι ξεμπερδέψατε με το θέμα “παιδιά”!»


Συνήθως πίσω από ανάλογες φράσεις κρύβονται σκέψεις του τύπου: «Και να σκεφτείτε ότι εμείς περάσαμε 2 τρία χρόνια προσπαθώντας να κάνουμε το πρώτο, και τέσσερα για το δεύτερο» ή. «Καλότυχη που δεν έχεις πια να σκέφτεσαι το δεύτερο». Ή ακόμη. «Δεν θα είναι παράξενο να προσπαθήσουν για τρίτο, όταν έχουν ήδη δύο!» Αδιαφορήστε απλώς και χαμογελάστε στα σχόλια των τρίτων!

 

«Δύο στην... τιμή του ενός!»


Αυτή τη φράση θα την ακούσετε από ορισμένους οι οποίοι πιστεύουν ότι τα δίδυμα συμφέρουν οικονομικά τους γονείς. Ωστόσο, η απόκτηση δύο παιδιών, όταν είχε προγραμματιστεί μόνο ένα, σημαίνει θυσίες και κάποιες στερήσεις. Να σας προτείνουμε κάτι; Αγνοήστε τέτοιου είδους κουβέντες, δεν αξίζουν καν σχόλια.

 

«Μα πώς τα βγάζεις πέρα; Εγώ θα τρελαινόμουν!»


Αυτό θα το ακούσετε από πολλές μαμάδες. Εάν δεν τις σταματήσετε εγκαίρως, κινδυνεύετε να πιστέψετε και εσείς η ίδια ότι πράγματι είναι άκρως βασανιστική η ταυτόχρονη φροντίδα δύο μωρών – τουλάχιστον τις στιγμές της μεγάλης κούρασης, όταν νιώθετε διαφορετική γυναίκα, στην οποία έπεσε ένα πολύ βαρύ φορτίο για τις φυσιολογικές της δυνατότητες. Να απαντάτε, λοιπόν, με σιγουριά: «Σε διαβεβαιώ ότι θα το ξανάκανα. Γιατί έχω διπλά χαμόγελα και διπλά χάδια!»

 

«Κάνατε κάποια θεραπεία για να αποκτήσετε παιδιά;»

 

Με το κύμα των πολύδυμων κυήσεων που... προωθεί το σταρ-σύστεμ, με τα εξώφυλλα, τις ταινίες, τις συνεντεύξεις, θα είναι πολλοί αυτοί που θα τολμήσουν να σας κάνουν αδιάκριτες ερωτήσεις για τη γονιμότητά σας. Πώς θα αντιδράσετε; Μην ανοίξετε συζήτηση, αλλά δείξτε με την έκφρασή σας τη δυσαρέσκειά σας.

 

Δεν μιλά, αλλά περιεργάζεται με εξεταστικό βλέμμα


Εκτός από αυτούς που δεν διστάζουν να σας εκφράσουν τις απορίες τους, υπάρχουν και εκείνοι που ναι μεν δεν μιλούν, ωστόσο σας παρατηρούν με περιέργεια. Τι πρέπει να κάνετε σ' αυτές τις περιπτώσεις; Ξεκινήστε εσείς την κουβέντα! Και κάντε το μεγαλοπρεπώς, χωρίς την παραμικρή επιφύλαξη. Πείτε ότι είστε ευτυχισμένοι, ότι περιμένατε χειρότερα τα πράγματα, ότι τα μικρά πάνε καλά και ότι περνάτε όμορφα βράδια παίζοντας μαζί τους. Αυτό αξίζουν όσοι σας κοιτάζουν εξεταστικά για να δουν εάν είστε η δροσερή κοπέλα που ήσασταν κάποτε, ή εάν η διπλή μητρότητα σας έχει φορτίσει αρνητικά και σας έχει κλέψει όλη σας τη ζωντάνια.

 

«Σε καταλαβαίνω, γιατί έκανα δύο παιδιά σε 18 μήνες».


Ε, όχι, δεν είναι το ίδιο. Άλλο είναι να προσπαθείς να κόψεις το θηλασμό σε ένα, και άλλο σε δύο μωρά ταυτόχρονα. Το να θηλάζεις δύο μωρά συγχρόνως δεν έχει καμία σχέση με το να έχεις το ένα μωρό στην κούνια και το άλλο στην κοιλιά.

 

«Θα έπαθες μεγάλο σοκ όταν το έμαθες!»


Σήμερα το υπερηχογράφημα δεν αφήνει την παραμικρή αμφιβολία για την ύπαρξη διδύμων. Ήδη από τον τρίτο μήνα της εγκυμοσύνης γνωρίζατε ότι θα βγαίνετε περίπατο με διπλό καροτσάκι και θα γιορτάζετε γενέθλια με δύο τούρτες. Πείτε, λοιπόν, ότι είχατε όλο το χρόνο να... χωνέψετε το σοκ.

 

«Τον άντρα σου σκέφτομαι».


Αυτοί που κάνουν τέτοια σχόλια κάθε άλλο παρά καλοπροαίρετοι είναι. Εννοούν ότι εσείς, με την απόκτηση διδύμων, επιδιώξατε και καταφέρατε να «περιορίσετε» στο σπίτι το σύζυγό σας, ο οποίος, σύμφωνα πάντα με τη γνώμη τους, περνάει «δύσκολες» ώρες, αφού κάνει υπερωρίες για να φροντίζει τα μικρά, αντί να είναι με τους φίλους του. Διασκεδάστε την... ανησυχία τους, ευχαριστώντας τους για το ενδιαφέρον που δείχνουν και λέγοντας ότι ο σύζυγός σας επιθυμούσε δύο μωρά!

 

«Βρήκες ποτέ μπέιμπι σίτερ;»


Αν πράγματι δυσκολεύεστε να βρείτε μπέιμπι σίτερ για δύο μωρά, αρπάξτε την ευκαιρία και ρωτήστε εάν υπάρχει κάποια κοπέλα, δύο φορές γενναία, δύο φορές πρόθυμη και δύο φορές υπομονετική.

bottom of page