Στο κέντρο μας παρέχονται υπηρεσίες που αφορούν στο παιδί, στον έφηβο, στον ενήλικα και σε όλη την οικογένεια. Η διεπιστημονική μας ομάδα απαρτίζεται από παιδοψυχίατρο, παιδοψυχολόγο, οικογενειακό θεραπευτή, λογοθεραπευτή, εργοθεραπευτή , κι ειδικό παιδαγωγό. Στόχος μας είναι η έγκυρη διάγνωση κι αποκατάσταση κάθε δυσκολίας που απασχολεί την οικογένεια ως σύνολο και το αντίκτυπό της σε κάθε μέλος της ξεχωριστά.
Με τη χρήση συγκεκριμένων επιστημονικών εργαλείων είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε στην ανίχνευση και την αρχική αξιολόγηση των ακόλουθων ομάδων: Διαταραχές άρθρωσης, Καθυστέρηση λόγου, Διαταραχή Ομιλίας-Τραυλισμός, Βαρηκοΐα-Κώφωση, Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή, Ψυχοκινητική Καθυστέρηση, Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητα, Νοητική Στέρηση, Μαθησιακές Δυσκολίες, Φοβίες, Προβλήματα Συμπεριφοράς, Τρόποι Αντιμετώπισης Ζευγαριού.
Mε πολυετή εμπειρία και συνεχή παρακολούθηση σεμιναρίων πάνω στον ψυχολογικό τομέα είμαι έτοιμη να σας βοηθήσω σε οποιαδήποτε κατάσταση χρειάζεστε.
Οι σπουδές μου αναλυτικά:
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Λογοθεραπεία είναι η επιστήμη που ασχολείται με τις διαταραχές λόγου, φωνής ομιλίας και μάσησης – κατάποσης σε παιδιά και ενήλικες. Η αιτία αυτών των διαταραχών μπορεί να είναι νευρολογική, εξελικτική ή και λειτουργική. Αποσκοπεί στην ανάπτυξη λεκτικής επικοινωνίας, την καθαριότητα της ομιλίας και της φωνής και στην παραγωγή λόγου.
Πότε είναι απαραίτητη η Λογοθεραπεία;
Η ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας σε κάθε παιδί είναι διαφορετική και αποτελεί μια πολύπλοκη διαδικασία. Ωστόσο,καλό είναι να υπάρχει μικρή απόκλιση από τα αναπτυξιακά στάδια.
Ποιες είναι οι σημαντικότερες δυσκολίες λόγου;
Στις δυσκολίες λόγου περιλαμβάνονται οι:
1. Διαταραχές άρθρωσης (δυσαρθρίες, δυσλαλίες)
2. Διαταραχές ρυθμού της ομιλίας (λογονευρώσεις, ταχυλαλίες, βραδυλαλίες, τραυλισμός)
3. Μερικές ή ολικές διαταραχές προφορικής έκφρασης (κωφαλαλία, αλαλία, υστερική αλαλία)
4. Φωνητικές δυσκολίες (αφωνία, δυσφωνίες, ρινολαλίες)
5. Δυσκολίες κατανόησης και έκφρασης (αφασίες, νευρολογικές διαταραχές, εγκεφαλικές κακώσεις)
6. Γραμματικές/συντακτικές δυσκολίες
7. Διαταραχές γραφής/ανάγνωσης
8. Μαθησιακές δυσκολίες (δυσλεξία, δυσαρθρογραφία, δυσαριθμησία, υπερκινητικότητα, σύνδρομο ελλειματικής προσοχής)
Πότε χρειάζεται να απευθυνθείτε σε λογοθεραπευτή;
Η καλή λεκτική επικοινωνία με τους άλλους είναι απαραίτητη για την ομαλή συναισθηματική και κοινωνική εξέλιξη του παιδιού. Ωστόσο, λάβετε υπόψη ότι δύσκολες ψυχο-συναισθηματικές καταστάσεις πολλές φορές εκδηλώνονται με την εμφάνιση θεμάτων στην ομιλία και στο λόγο.
Οι δυσκολίες στην επικοινωνία, στο λόγο ή στην ομιλία περιλαμβάνουν κάποια απο τα παρακάτω.
-Η φωνή του παιδιού είναι μονότονη, πολύ δυνατή ή πολύ σιγανή και αν η χροιά της δεν είναι ανάλογη με την ηλικία
-Δυσκολεύεται να αρχίσει μια φράση ή επαναλαμβάνει συλλαβές ή λέξεις.
-Ξαφνικά και απότομα σταματάει να μιλάει ή η ομιλία και ο λόγος του, αντί να βελτιώνονται, χειροτερεύουν.
-Ελλειψη αντίδρασης σε ήχους και δεν δείχνει σημεία επικοινωνίας με το περιβάλλον.
-Δείχνει να αδιαφορεί στις προσπάθειές σας να επικοινωνήσετε μαζί του, δεν κατανοεί πάντα αυτό που του λέτε ή δεν ακολουθεί κατάλληλα τις προφορικές οδηγίες που του δίνονται.
-Οι απαντήσεις του είναι αρκετές φορές άσχετες με τις ερωτήσεις που του κάνετε ή με τη συζήτησή σας
ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Τι είναι η Ειδική Διαπαιδαγώγηση;
Η ειδική διαπαιδαγώγηση έχει σκοπό την ανίχνευση, αξιολόγηση και αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών. Οι μαθησιακές δυσκολίες μπορεί να είναι ειδικές ή να εμφανίζονται στα πλαίσια άλλων διαταραχών όπως της Επικοινωνίας και του Λόγου, Νοητικής Υστέρησης ή Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής- Υπερκινητικότητας.
Ποια είναι τα είδη των μαθησιακών δυσκολιών;
Τα είδη των μαθησιακών δυσκολιών έχουν να κάνουν με 3 κύριες κατηγορίες:
•στην Ανάγνωση
• στη Γραπτή Έκφραση
• στα Μαθηματικά
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Διαβάστε σημάδια που δείχνουν πως όντως το παιδί χρειάζεται να αξιολογηθεί Άμεσα Από κάποιον εξειδικευμένο εργοθεραπευτή.
1. Έχει κακή στάση του σώματος είτε στην καρέκλα είτε όταν κάθεται σε μη υποστηριζόμενη θέση π.χ. οκλαδόν, σε κυκλο κ.λπ. Το παιδί που δυσκολεύεται να στηριχτεί, μπορεί να το βλέπετε συχνά να ξαπλώνει μπρούμυτα
2. Συχνά πέφτει και χτυπάει πάνω σε αντικείμενα και ανθρώπους χωρίς να το καταλαβαίνει.
3. Παρουσιάζει έλλειψη αίσθησης κινδύνου και βρίσκεται συχνά σε καταστάσεις έντονες χωρίς να υπολογίζει την ασφάλειά του ή την ασφάλεια των άλλων.
4. Στέκεται συχνά παρατηρητής σε παιχνίδια στην παιδική χαρά αποφεύγοντας να συμμετέχει.
5. Επιλέγει σχεδόν πάντα το ίδιο κινητικό παιχνίδι και αποφεύγει να εκτεθεί σε άλλα που δεν γνωρίζει.
6. Δυσανασχετεί με τις καθημερινές δεξιότητες της αυτόεξυπηρέτησης όπως να ντύνεται, να βάλει τα παπούτσια του, να βουρτσίσει δόντια κλπ.
7. Παρουσιάζει γενικά μεγαλύτερη δυσκολία από τους συμμαθητές του στο να διατηρεί την καθαριότητα και την τάξη στην θέση του, να είναι συνεπής και επιμελής στις εργασίες του, να προσέχει και να συγκεντρώνεται σε δραστηριότητες μέσα στην τάξη.
Τα σημάδια που θα οδηγήσουν ένα παιδί στον εργοθεραπευτή σύμφωνα με τον Αμερικανικό Σύλλογο Εργοθεραπευτών είναι τα παρακάτω:
• Έχει ελαττωμένο μυϊκό τόνο (μοιάζει αδύναμο)
• Δυσκολεύεται να κατανοήσει το νόημα ενός παιχνιδιού.
• Δεν του αρέσει να χοροπηδάει και να κάνει κούνια.
• Δυσκολεύεται να ζωγραφίσει διατηρώντας το πλαίσιο, να κόψει με ψαλίδι και να φτιάξει πάζλ.
• Είναι υπερκινητικός και αδυνατεί να ησυχάσει.
• Δεν του αρέσουν οι αγκαλιές, το μπάνιο, το κόψιμο των νυχιών ή το κούρεμα των μαλλιών.
• Είναι ευαίσθητο σε οσμές, ήχους, αγγίγματα και γεύσεις.
• Αποφεύγει την παιδική χαρά.
• Έχει δυσκολίες στον ύπνο.
• Έχει δυσκολίες στο φαγητό (τρώει συγκεκριμένες τροφές ή λερώνεται πολύ).
• Δε μπορεί να συγκεντρωθεί ή συγκεντρώνεται υπερβολικά σε μια δραστηριότητα.
• Χρειάζεται περισσότερη εξάσκηση από άλλα παιδιά για να μάθει καινούργια πράγματα.
• Αντιστρέφει γράμματα ή αριθμούς, δεν αφήνει διαστήματα ανάμεσα στα γράμματα και στις λέξεις.
• Κακός γραφικός χαρακτήρας.
• Κουράζεται εύκολα.
• Έχει μειωμένη αυτοπεποίθηση.
ΜΕΛΕΤΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
.....
ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΤΕΣΤ
ΤΕΣΤ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ | ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ
ΗΛΙΚΙΕΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ
4-12 ετών
ΜΕΓΙΣΤΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ
Βραχεία χορήγηση: 90 λεπτά
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΤΟ ΧΟΡΗΓΟΥΝ
Ειδικοί θεραπευτές, οι οποίοι έχουν αποκτήσει επαρκή χορήγηση
Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ
-
Πλήρης χορήγηση της δοκιμής
-
Αξιολόγηση
-
Έκδοση αποτελεσμάτων
-
Ενημέρωση γονέων
Το Αθηνά Τεστ Διάγνωσης Δυσκολιών Μάθησης είναι ένα ψυχοπαιδαγωγικό διαγνωστικό μέσο, το οποίο κατασκευάστηκε ειδικώς για να εντοπιστούν παιδιά που παρουσιάζουν δυσκολίες ν’ ανταποκριθούν στις μαθησιακές απαιτήσεις του σχολείου.
Είναι ένα πολυθεματικό τεστ ενδο-ατομικής αξιολόγησης, το οποίο μας δίνει μια αναλυτική εικόνα της παρούσας κατάστασης του παιδιού σε καίριους τομείς της ανάπτυξης και εντοπίζει συγκεκριμένες περιοχές που είναι ελλειμματικές και οι οποίες ενδεχομένως να παρεμποδίζουν το παιδί ν’ ανταποκριθεί στις μαθησιακές απαιτήσεις του σχολείου και να χρήζουν ιδιαίτερης διδακτικό-θεραπευτικής παρέμβασης.
Είναι μια δέσμη από επιμέρους διαγνωστικές δοκιμασίες, δεκατέσσερις (14) κύριες και μία (1) συμπληρωματική, οι οποίες αξιολογούν ένα ευρύτατο φάσμα κινητικών, αντιληπτικών, νοητικών και ψυχογλωσσικών διεργασιών. Αυτές οι κλίμακες σχετίζονται με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά για ν’ ανταποκριθούν στις μαθησιακές απαιτήσεις του σχολείου. Αξιολογούν το επίπεδο και τo ρυθμό ανάπτυξης του παιδιού σε διάφορους τομείς, όπως είναι: η νοητική ικανότητα, η άμεση μνήμη ακολουθιών, η ολοκλήρωση παραστάσεων, η γραφοφωνολογική ενημερότητα καθώς και η νεύρο-ψυχολογική ωριμότητα, όπως είναι ο οπτικοκινητικός συντονισμός, η πλευρίωση και ο προσανατολισμός του σώματος.
Τα δοκιμαστικά αποτελέσματα του Αθηναϊκού Τεστ δίνουν ένα αναλυτικό και διαγνωστικό προφίλ του παιδιού, το οποίο δείχνει αναπτυξιακές περιοχές που είναι ελλειμματικές και που ενδεχομένως μπορούν να ενοχοποιηθούν για τις παρούσες ή μελλοντικές δυσκολίες μάθησης και προσαρμογής του παιδιού στο σχολείο. Σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν ειδικά για να χρησιμοποιηθούν από τους εκπαιδευτικούς, τους δασκάλους και τους νηπιαγωγούς, με τα παιδιά της τάξης τους, ώστε να έχουν, για καθεμία, μια ορθολογικά οργανωμένη και συστηματική περιγραφή του επιπέδου και του ρυθμού ανάπτυξης του παιδιού σε κρίσιμα για τη σχολική μάθηση τομείς ανάπτυξης.
CARS (Kλίμακα Childhood Autism Rating Scale)
Η κλίμακα Childhood Autism Rating Scale (CARS) (Schopler, Reichler & Renner, 1998) βοηθά να καθοριστεί η σοβαρότητα της συμπτωματολογίας του αυτισμού. Η κλίμακα αυτή είναι μία δομημένη συνέντευξη και παρατήρηση 15 τομέων ανάπτυξης και είναι κατάλληλη για παιδιά άνω των 24 μηνών. Για κάθε τομέα χρησιμοποιείται μία επταβάθμια κλίμακα για να κριθεί κατά πόσο διαφέρει η συμπεριφορά του παιδιού από την κατάλληλη για την ηλικία συμπεριφορά. Χρειάζονται περίπου 30 – 45 λεπτά για να συμπληρωθεί και θεωρείται ευρέως αξιόπιστο διαγνωστικό εργαλείο.
Οι τομείς ανάπτυξης που ελέγχονται με την κλίμακα CARS είναι:
-
σχέση με τους ανθρώπους
-
μίμηση
-
συναισθηματική αντίδραση
-
χρήση σώματος
-
χρήση αντικειμένων
-
προσαρμογή στις αλλαγές
-
οπτική απόκριση
-
ακουστική απόκριση
-
ανταπόκριση και χρήση γεύσης-οσμής-αφής
-
φόβος και νευρικότητα
-
λεκτική επικοινωνία
-
μη-λεκτική επικοινωνία
-
επίπεδο δραστηριότητας
-
επίπεδο και συνοχή της πνευματικής αντίδρασης
-
γενικές εντυπώσεις
Ελληνική Κλίμακα Αξιολόγησης της ΔΕΠ/Υ-IV
H Κλίμακα Αξιολόγησης της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητα – ΔΕΠ/Υ-IV είναι ένα πολύτιμο εργαλείο έγκαιρου και έγκυρου εντοπισμού της διαταραχής, διότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί εύκολα από τα άτομα του κοντινού περιβάλλοντος του παιδιού (εκπαιδευτικούς και γονείς). Eπιτρέπει τον εντοπισμό των παιδιών που είναι πιθανό να εμφανίζουν τη διαταραχή, έτσι ώστε να παραπεμφθούν στις κατάλληλες ψυχολογικές υπηρεσίες για κλινική αξιολόγηση και διάγνωση. Η πρωτότυπη κλίμακα δημιουργήθηκε στις ΗΠΑ, υπάρχουν δύο μορφές της Κλίμακας Αξιολόγησης της ΔΕΠ/Υ (για γονείς και εκπαιδευτικούς) που στηρίζονται στα διαγνωστικά κριτήρια της ΔΕΠ/Υ, όπως ορίζονται στην τέταρτη έκδοση του Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειριδίου Ψυχικών Διαταραχών (DSM-IV).
Τεστ Ανίχνευσης της Αναγνωστικής Ικανότητας
Το «Τεστ Ανίχνευσης της Αναγνωστικής Ικανότητας» από την Ε. Τάφα συντάχθηκε και σταθμίστηκε στην Ελλάδα. Είναι ένα έγκυρο και αξιόπιστο «εργαλείο» που βοηθά στην αντικειμενική μέτρηση και αξιολόγηση της αναγνωστικής ικανότητας παιδιών κυρίως των πρώτων τάξεων του δημοτικού σχολείου, με σκοπό τον εντοπισμό εκείνων που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην ανάγνωση.
ΠΑΤΕΜ Ι,ΙΙ,ΙΙΙ,ΙV (Πώς Αντιλαμβάνομαι Τον Εαυτό Μου)
Τα Πώς Αντιλαμβάνομαι Τον Εαυτό Μου – ΠΑΤΕΜ Ι,ΙΙ,ΙΙΙ,ΙV είναι ψυχομετρικά εργαλεία για την αξιολόγηση της αυτοεκτίμησης και των αυτοαντιλήψεων μαθητών όλων των τάξεων του δημοτικού, του γυμνασίου και του λυκείου σε επιμέρους τομείς της ζωής τους όπως:
-
Σχολική ικανότητα
-
Σχέσεις με τους συνομηλίκους
-
Σωματική ικανότητα
-
Σχέσεις με τη μητέρα
-
Αθλητική ικανότητα
-
Φυσική ικανότητα
-
Διαγωγή – συμπεριφορά
-
Σχέσεις με το άλλο φύλο
ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΜΑΣ
.....
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Κατάλογος εγκριθέντων παιδαγωγικών κέντρων
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Για περαιτέρω διευκρινήσεις αφήστε τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
Λεωφ.Αρτέμιδος 1, (1ος & 2ος όροφος)
Αρτέμιδα Αττικής
Τ.Κ. 19016
Tel. 2294086015 / 6947 312016
Email. protypostirixis@gmail.com
Menu
Through the counseling process, the parent manages to:
• be informed by qualified scientists about issues concerning developmental milestones depending on the age of his children,
• be supported in a way that will help the child in cases of crisis or difficult issues in the family,
• obtain a qualitative and comprehensive knowledge of the nature of the difficulties faced by his child and therefore to better understand his needs,
• be informed about the appropriate way to support his child, based on the difficulties he is facing,
• bridge the disagreements between caregivers (parental couple) and to agree on common lines and methods of education for their child,
• be guided by individualized guidelines - derived from the assessment of the child, in order to effectively deal with the difficulties and to overgeneralize the new child management techniques from the child's basic core, which is the very ecosystem, within which the child lives.
INDIVIDUAL ADULT COUNSELING & PSYCHOTHERAPY
What is individual psychotherapy and what is its aim?
Individual psychotherapy focuses on the interpersonal relationship between the therapist and the client. Through this relationship a person can understand his behavior, the way he deals with his life and himself, as well as his relationship with other people.
In this way, as treatment progresses, one can overcome difficulties, reduce their symptoms and stop being dysfunctional. Each session lasts 45 minutes.
Sessions are usually held on a weekly basis. However, this frequency can change depending on the needs of each patient.
COUPLE RELATIONSHIPS REDEFINITION & IMPROVEMENT
A redefining and improving couple relationship is the conscious effort of two partners to seek the help of a psychologist in order to understand the way they interact. During the treatments they have the opportunity
-
to explore the dynamics of their relationship as it evolves over time,
-
to gain a closer perspective on the way they experience their common reality.
Initially, information is given on the context of the relationship, the history, the course, the circumstances that led to the rupture, the secondary factors that reinforce the existing conflicts, the individual characteristics of each of the participants. We then go to the source of the problem and focus on specific issues that the couple wishes to negotiate, make changes or make decisions about.
Each session lasts 60 minutes. Usually the sessions take place on a weekly basis, however this frequency can change according to the needs of each couple.